ORA Jazz Festival 2019 cu un jazzlander și mulți muzicieni de pus în ramă

La așa titlu lung, probabil că textul va fi scurt. Să vedem! Ziceam că scriu doar despre norvegieni, dar prea a fost frumos la ORA Jazz să nu îmi notez aici, în jurnal.

Trebuie să recunosc că nu le-am simțit lipsa chiar așa de rău muzicienilor norvegieni. La soundcheckul din ultima zi s-a vorbit în suedeză și cîteva cuvinte tot am priceput. „Dulceața” graiului scandinav era acolo! Concertul lui Svante Henryson, alături de Erik Weissglas – chitară, Hans Backenroth – contrabas, Joakim Ekberg – baterie, a încheiat festivalul. În ce fel! Mi-au rămas în minte pasiunea lor, felul de a comunica și mini-solourile care parcă nu își doreau să scoată pe careva în față, ci să contribuie la sunetul unic al grupului. Dacă am fi fost într-o sală de expoziție, tabloul cu Svante Henryson Quartet ar fi meritat expus central, luminat aparte, ca cea mai valoroasă piesă.

Dar cum în artă parcă nu îți vine să faci ierarhii, expoziția mea păstrează fiecare tablou în lumină. Jakob Bro Trio, bandul chitaristului danez Jakob Bro (alt scandinav, nevoit să vorbească în engleză din cauza colegilor săi americani), a deschis a doua ediție a festivalului. Iar îmi vine să zic „În ce fel!” Nu mă mai repet. O să zic că un asemenea concert ar trebui să umple de public Sala Radio din București, să fie sold out, dacă lumea nu ar fi așa grăbită să facă ierarhii și să plece urechea doar la ce îi dictează advertisingul. Jakob Bro este un creator foarte sensibil, avînd darul de a nuanța trăirile de zi cu zi și de a le pune într-o melodie, ca apoi să recoloreze „cîntul” după feelingul de moment. Thomas Morgan, pe de altă parte, mi s-a părut liderul acelui concert. Bro arunca linia melodică în joc, iar Morgan o transforma în capodoperă. Cei doi nu mai aveau nevoie decît de unul dintre cei mai buni bateriști din jazzul actual – era chiar pe scenă, mister Joey Baron-, pentru a crea împreună unul dintre cele mai valoroase momente ale festivalului.

Ce s-a mai întîmplat între primul concert al festivalului și ultimul

Prima seară s-a încheiat cu Nubya Garcia, saxofonista britanică care și-a anunțat abia pe scenă componența trupei. Nu am reușit să înțeleg nici un nume, dar am identificat ulterior că la pian a fost Al MacSween și la tobe – Sam Jones. La contrabas încă mai caut. A fost un concert foarte bun, reușind să îmi stîrnească curiozitatea de a îi asculta pînă la capăt. Mulți au fost impresionați mai ales de pianist. Mă număr și eu printre ei. Nubya Garcia e promițătoare, foarte bună instrumentistă, iar compozițiile ei te prind în vîrtejul lor. Venea direct de la aeroportul din Budapesta, cred, după un zbor tocmai din Columbia. Să arăți atît de zîmbitoare și cu chef de cîntat după un drum așa de lung e o performanță, trebuie să fie multă pasiune la mijloc. Cred că peste ani ne vom lăuda că am prins-o în concert la Oradea.

Ziua a doua a început cu un moment umoristic involuntar. Oláh Dezső s-a așezat serios la pian, a început să își scuture degetele lungi, pregătindu-le de cîntat. Punînd prea multă energie în această acțiune, verigheta i-a zburat de pe deget pînă hăt departe, spre marginea scenei. Nu știu ce a cîntat vreo 5 minute, pentru că nu mă puteam opri din rîs. Sorry, dar întîmplarea mi se tot repeta în minte. Am băut niște apă și m-am reconectat. N-a făcut pauze între piese, a păstrat structura unui concert clasic, iar conținutul mi-a depășit așteptările! Uimitoare reinterpretare a muzicii lui Bartók (Șase dansuri românești)! Contrabasistul, pe care îl știam de la Mozaic Jazz Fest din Sibiu, Peter Oláh, foarte bun pe improvizații. Trioul a primit uralele meritate ale publicului, iar publicul un bis.

A urmat jazzlanderul Ilhan Erșahin! Pe scenă erau instalate un Fender Rhodes și o masă pentru aparatura electronică a lui Oceanvs Orientalis (Şafak Öz Kütle). Ilhan a urcat pe scenă, dar nu s-a dus să își ia saxofonul. S-a așezat mai întîi la pian! Vă recomand să ascultați concertul pe pagina de facebook a festivalului – https://www.facebook.com/orajazzfestival/ Acolo aveți, de fapt, bucăți mari din fiecare concert. Al lui Ilhan & Oceanvs este integral. Mie mi-a plăcut foarte mult. Parcă nu ai ce povesti, doar să reasculți. Ce s-ar mai potrivi eticheta Jazzland pe un viitor album! Muzica lor e din acel univers! Au ieșit și ei la bis, cu piesa de la prima lor întîlnire din New York. Fem stjerner!

Primul concert din ultima zi de festival cred că a surprins plăcut pe mulți. N-ai cum să nu te lași cucerit de charismaticul Mohamed Najem. Doar dacă ai inima de piatră sau ești plictisit de la natură! Clarinetistul palestinian Mohamed Najem a venit cu 3 tineri muzicieni francezi (Clément Prioul – pian, Thomas Posner – contrabas, Baptiste Castets – baterie). Mi-au plăcut cel mai mult piesele compuse de el (despre care a și povestit), păreau să se simtă cu toții în largul lor interpretînd și improvizînd. Tocmai citeam pe facebook ce a scris saxofonistul Jonas Knutsson pe pagina lui acum 15 minute: „Music still is the healing power of the universe”. Exact gîndul meu după terminarea concertului.

Mi se pare că am făcut un ghiveci din rememorarea concertelor, dar așa mi-a dictat memoria afectivă. 🙂

Puneți-vă la anul ORA Jazz Fest în agendă. E un festival deja de top – sonorizarea excelentă, line-up inspirat, cu vedete, cu surprize, organizatori simpatici și relaxați, fără fițe și snobism. Poți întîlni muzicienii la final de concert să le ceri autografe, să schimbați o vorbă, dacă ești vorbăreț. Un city-break muzical la Oradea, toamna, pe răcoare, nu sună rău deloc. Mie mi-a picat foarte bine!

„Peace and love!” ne-a urat palestinianul Mohamed Najem în sinagoga orădeană. Așa să fie pentru toată lumea!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s